2016. nov 24.

8 érdekes tény az Országházról

írta: Gál Bence Balázs
8 érdekes tény az Országházról

1. Nem láthatta a tervező. Az Országház építése 1885-ben kezdődött. A tervező Steindl Imre (1839-1902). Az átadásra 17 évet kellett várni, 1902. október 8-án került rá sor, Steindl öt héttel korábban hunyt el.Az utolsó simításokat csak jóval az átadás után, 1904-ben végezték el.

2. Magyar termék. Az építésnél nagyon fontos szempont volt, hogy kizárólag magyar építőanyagokat használjanak fel az ország házához. Az egyetlen idegen anyag benne a főlépcső melletti 8 vörös színű, egy tömbből faragott gránitoszlop, amelyeket Hollandiából hoztak. Ezekből összesen 12 van a világon, a maradék 4 az angol parlamentet díszíti. Az ablakokon, valamint a falakon lévő díszek is csak Magyarországon őshonos növényeket ábrázolnak.

3. Jelképes számok. Az Országház kupolája 96 méter, s mivel az épület a millenniumra – Magyarország fennállásának ezredik évfordulója – készült, a honfoglalás évét (896) hivatott szimbolizálni. A 96-os a főlépcső lépcsőfokainak számában is visszaköszön: ennyi vezet ugyanis a Kupolacsarnokig. Valamint az épületnek 365 kisebb-nagyobb tornya van, annyi mint az év napjainak száma.

4. Egyedülálló hűtés és fűtés. A ház fűtési- és szellőzőrendszere az egyik legmodernebbnek számított az építéskor Európában. 1984-ben újították fel a rendszert, gőzkamrákat szereltek be. 3 tonna gőzt állítanak elő óránként. A parlamentben található nagy tereket fűti be. Négyből egyszerre csak három működik. A gőz csöveken keresztül jut el az Országház helységeibe.

A hűtést egykor a téren álló két medencés szökőkúton keresztül beáramló hideg levegő biztosította. Miután ezeket a medencéket elbontották, az enyhébb klímát az 1930-as évektől egészen 1997-ig föld alatti aknákban felhalmozott jégtömbökkel oldották meg.

5. Földalatti dumaparti. Az épületet egy egész pincerendszer szövi át. A II. világháború alatt kórházként és óvóhelyként működött.

6. Aranyba mártva. Az épület díszítését 22-23 karátos arannyal végezték. Bár az aranyfüstnek szinte nincs súlya, de olyan sok helyen használták az aranyat, hogy mintegy 40 kilogramm fogyott el. Ennek mai, piaci értéke körülbelül 400 millió forint.

7. Golyónyomok a falon. A parlament épülete is áldozatul esett a XX. század történelmi viharainak, s az épület falait évtizedeken át csúfították a II. világháború, vagy az 56-os forradalom golyónyomai. A külső felújítás 2013-as befejezése után néhány négyzetméteren a kivitelezők meghagyták az eredeti állapotot, így golyók ütötte lyukak láthatóak a Kossuth tér felől az egyik ablak körül.

8. Fényben fürdőző. Több, mint 760 fényforrás világítja meg teljes egészében a Parlament épületét.

 

Szólj hozzá

budapest érdekes magyarország parlament tény országház