2016. nov 04.

Doctor Strange gyorstalpaló

írta: Gál Bence Balázs
Doctor Strange gyorstalpaló

Doctor Stephen Vincent Strange, szabad fordításban Doctor Különc, egy kitalált szuperhős, aki a Marvel képregénykiadó Strange Tales című füzetének 110. számában debütált 1963 júliusában July 1963). Elismert, nagyképű, egoista idegsebész, aki egy autóbalesetet követően súlyos sérüléseket szerzett a kezein. Az orvosok mindent megtettek, de finommotoros készségeit nem sikerült rendesen helyreállítani. így operálni sem tud többé agyakon. Hosszas kutatómunka után rálel a Himaláják hegyei között Kamar-Taj-ra, ahol a The Ancient One, az ősmágus, él. Az ősmágus először visszautasítja Strange kitanítását, mert érzékelni benne az önzőséget, de miután megmenti az életét Mordo bárótól, meglátja a Doktor jó oldalát, és kiképzi a Föld új Főmágusának (Sorcerer Supreme). Kiképzésének befejeztével Strange a New York-i mágikus szentélybe, a Sanctum Sanctorum-ba költözik, hogy onnan védje a Földet az interdimenzionális veszélyektől Wong, a szolgája segítségével.

A karaktert a legendás képregényíró-rajzoló páros, Stan Lee és Steve Ditko, alkotta meg. Eredetileg Ditko ötlete volt, ezt fejlesztettél tovább Lee-vel. Az író egy Chandu the Magician című rádiójátékból merített ötleteket, például a különböző varázsigék, mantrák. Ezekmellé Ditko szürreális tájakat rajzolt élénk, pszichedelikus színekkel, mivel a jó doktor történetei különböző, a mienkkel párhuzamos dimenziókban játszódnak, például a Tükördimenzió, az Asztrális Dimenzió, vagy a Sötét Dimenzió.

A Doktor különböző mágikus tárgyakból meríti az erejét, például Vishanti Könyve, Agamotto Gömbje, Agamotto Szeme, a Lebegés Köpenye. A könyvben minden varázsige le van írva, a gömbbel meg lehet figyelni a varázstevékenységeket a világ bármely pontján, a szem véd a gonosz varázslatoktól, a köpennyel pedig lebegni lehet.

A Doktor legismertebb ellenlábasai Mordo báró, és Dormammu. A báró szintén az Ősmágus tanítványa volt, de Dormammu átcsábította a sötét oldalra. Mordo meg akarta ölni az Ősmágust, de ezt a Doktor megakadályozta. Időről időre feltűnik újra a színen, hogy borsot törjön Strange orra alá. Dormammu egy hadúr, a Sötét Dimenzió zsarnoka, aki szeretné elfoglalni a mi dimenziónkat is.

Aki szeretne beleolvasni a Doktor kalandjaiba, annak ajánlom a Doctor Strange: The Oath című ötrészes minisorozatot, és a Doctor Strange Season One-t.

 

Szólj hozzá

film képregény stephen comics strange comic marvel benedict doctor gyorstalpaló cumberbatch benedict cumberbatch doctor strange