2016. okt 11.

Supergirl v Superman - A tévés szuperhősök hajnala

írta: Gál Bence Balázs
Supergirl v Superman - A tévés szuperhősök hajnala

Supergirl 2. évad 1. rész - kritika

Az idei évben két Superman-t is kapott a nagyvilág, Henry Cavill másodjára bújt az acélember hacukájába, míg a Supergirl most először jelenítette meg a képernyőn teljes valójában Tyler Hoechlin játékán keresztül. Két merőben különböző interpretáció tárult a szemeink elé.

Christopher Nolan Sötét Lovag trilógiájának sikere után a DC Comics valamiért azt hiszi, hogy minden szuperhősét komornak és depressziósnak kell ábrázolnia. De, ez nem mindenkinek áll jól. Batman-nek jól áll. Superman-nek nem. Zack Snyder még is egy ilyen mélyen sérült, ki akarok menni a világból típusú Superman-t festett a vászonra, aki csak az élet negatív oldalát képes látni, aki két filmen keresztül azon lamentál, hogy az emberek mennyire fogadják el. Bőven elég lett volna, ha csak egy film foglalkozik ezzel a témával. A Supergirl sorozat Superman-e viszont egy pozitív energiával és reményekkel teli karakter. Jó, még nem láttunk belőle sokat, de jó úton haladnak, hogy végre egy olyan Superman-t kapjon a világ, aki insipárlni tudja az embereket arra, hogy jobbak legyenek önmaguknál. Nagyon érződött, hogy Tyler Hoechlin alakítását merőben inspirálta Christopher Reeve játéka Supermanként és Clark Kentként is, és ezzel nincs semmi baj, ha nem romlott el nem kell változtatni rajta.

Maga a rész kellemes évadkezdés volt, sok utalással az egész Superman mondakörre. Luthor nélkül mit sem ér a buli, így behozták Lex örögbefogadott testvérét, Lena Luthor-t, aki szeretné kirángatni a Luthor nevet a sárból, amibe Lex tiporta, azzal, hogy gonoszkodott. Lex egyébként börtönben van, Superman elkapta, mint megtudtuk. A egész évados rejtélyeket is szépen megalapozták, megtudjuk, hogy mi van a hajóban, ami az előző évad végén lezuhant, csepegtetik tovább mi is lehet az a Project Cadmus, ami már az előző évadban is szóba került, és egy cliffhanger-t is kapunk a rész végén, hogy ki is lesz az ellenfél a következő részben.

Mindent összevetve szerintem Zack Snyder és Henry Cavill felköthetik a gatyájukat, mert ez az új  Superman nem fogja hagyni magát lenyomni a tömegmédia küzdőterén.

Szólj hozzá