2016. nov 18.

Miért növesztenek a férfiak szakállat Novemberben?

írta: Gál Bence Balázs
Miért növesztenek a férfiak szakállat Novemberben?

Röviden, és tömören figyelemfelkeltés szakállnövesztéssel egy hónapig. nemzetközi mozgalom, melynek keretében férfiak egy hónapig növesztik a bajszukat, hogy felhívják a figyelmet a prosztatarák veszélyeire. Több alapítvány is szerveződött a világméretű mozgalom köré.

A Movember alapítvány 2003-ban alakult. A fent említetteken kívül a szervezet a férfiak mentálhigiéniájával is foglalkozik.  Ausztráliából indult, de mára már az egész világon elterjedt. Adomány gyűjtő események segítségével több, mint 174 millió dollárt sikerült már összegyűjteniük az ügy érdekében.

2009-ben a Chicagoland Hill család megalapította a No Shave November alapítványt, követve a Movember példáját. Különösen fontos volt a család nyolc gyermeke számára az ügy, mert apjuk, Matthew Hill, végbélrákban hunyt el. Maga a szervezet internetalapú, és nonprofit.  Célkitűzése, egyezve a Movemberrel, hogy felhívja a figyelmet a hererák, a prosztatarák és egyéb rákfajták veszélyeire, annak megelőzésére. A rákkutatással és megelőzéssel foglalkozó szervezetek számára adományokat gyűjt. Megalapítása óta a szervezetnek sikerült több, mint 2 millió dollárnyi adományt összegyűjtenie a rák megelőzésére.

A movemberben nagyon egyszerű részt venni. Mi férfiak, letesszük a borotvát, és hagyjuk szabadon burjánzani az arcszőrzetünket. Ha valaki szeretne még többet tenni az ügy érdekében, akkor azt a pénzt, amit borotvára, habra és arcszeszre költene, eladományozza egy, a rák bármilyen formája ellen küzdő, szervezetnek.

Én részt veszek a mozgalomban azzal, hogy hagyom szabadon nőni a szakállam novemberben. Na és te? Esetleg Ön?

http://no-shave.org

http://www.movember.com/

Szólj hozzá

rák egészség november no shave here prosztata higiénia hererák mentál prosztatarák movember no shave november