Csecse Mesék

Bármi, ami a szerző eszébe jut

2016. nov 24.

8 érdekes tény az Országházról

írta: Gál Bence Balázs
8 érdekes tény az Országházról

1.  Nem láthatta a tervező.  Az Országház építése 1885-ben kezdődött. A tervező Steindl Imre (1839-1902). Az átadásra 17 évet kellett várni, 1902. október 8-án került rá sor, Steindl öt héttel korábban hunyt el.Az utolsó simításokat csak jóval az átadás után, 1904-ben végezték el.

2.  Magyar termék.  Az építésnél nagyon fontos szempont volt, hogy kizárólag magyar építőanyagokat használjanak fel az ország házához. Az egyetlen idegen anyag benne a főlépcső melletti 8 vörös színű, egy tömbből faragott gránitoszlop, amelyeket  Hollandiából hoztak. Ezekből összesen 12 van a világon, a maradék 4 az angol parlamentet díszíti. Az ablakokon, valamint a falakon lévő díszek is csak Magyarországon  őshonos növényeket ...

Tovább Szólj hozzá

budapest érdekes magyarország parlament tény országház

2016. nov 18.

Miért növesztenek a férfiak szakállat Novemberben?

írta: Gál Bence Balázs
Miért növesztenek a férfiak szakállat Novemberben?

Röviden, és tömören figyelemfelkeltés szakállnövesztéssel egy hónapig. nemzetközi mozgalom, melynek keretében férfiak egy hónapig növesztik a bajszukat, hogy felhívják a figyelmet a prosztatarák veszélyeire. Több alapítvány is szerveződött a világméretű mozgalom köré.

A Movember alapítvány 2003-ban alakult. A fent említetteken kívül a szervezet a férfiak mentálhigiéniájával is foglalkozik.  Ausztráliából indult, de mára már az egész világon elterjedt. Adomány gyűjtő események segítségével több, mint 174 millió dollárt sikerült már összegyűjteniük az ügy érdekében.

2009-ben a Chicagoland Hill család megalapította a No Shave November alapítványt, követve a Movember példáját. Különösen fontos volt a ...

Tovább Szólj hozzá

rák egészség november no shave here prosztata higiénia hererák mentál prosztatarák movember no shave november

2016. nov 15.

10 érdekesség a Fehér Házról

írta: Gál Bence Balázs
10 érdekesség a Fehér Házról

A Fehér Ház (angolul White House) az Amerikai Egyesült Államok mindenkori elnökének hivatalos lakóhelye és munkahelye Washington-ban.

  1. Az épület klasszicizáló stílusban épült, homokkőből.
  2. Az épület kódneve az amerikai titkosszolgálaton belül Crown (Korona).
  3. A telek része a President's Park -nak (Elnöki park) és tulajdonosa a   National Park Service (Nemzeti Park Szolgálat).
  4. A Fehér Ház kongresszusi határozatra épült 1790-ben. Az épület alapkövét 1792. október 13-án rakták le.
  5. Az építkezést 8 hosszú év után, 1800. november 1-jén fejezték be és 232 371,83 dollárba került. Az infláció figyelembevételével ez mai áron kb. 2,4 millió dollárnak (kb. 450 millió Ft) felel meg.
  6. Korábbi nevek: Elnöki Palota ...
Tovább Szólj hozzá

2016. nov 04.

Doctor Strange gyorstalpaló

írta: Gál Bence Balázs
Doctor Strange gyorstalpaló

Doctor Stephen Vincent Strange, szabad fordításban Doctor Különc, egy kitalált szuperhős, aki a Marvel képregénykiadó Strange Tales című füzetének  110. számában debütált 1963 júliusában  July 1963). Elismert, nagyképű, egoista idegsebész, aki egy autóbalesetet követően súlyos sérüléseket szerzett a kezein. Az orvosok mindent megtettek, de finommotoros készségeit nem sikerült rendesen helyreállítani. így operálni sem tud többé agyakon. Hosszas kutatómunka után rálel a Himaláják hegyei között Kamar-Taj-ra, ahol a The Ancient One, az ősmágus, él. Az ősmágus először visszautasítja Strange kitanítását, mert érzékelni benne az önzőséget, de miután megmenti az életét Mordo bárótól, meglátja a Doktor jó oldalát, és ...

Tovább Szólj hozzá

film képregény stephen comics strange comic marvel benedict doctor gyorstalpaló cumberbatch benedict cumberbatch doctor strange

2016. okt 30.

Mit nézzünk Halloween-kor?

írta: Gál Bence Balázs
Mit nézzünk Halloween-kor?

Halloween - A rémület éjszakája
színes, amerikai horror, 91 perc, 1978

Halloween éjjele - a Mindenszentekről Halottak napjára virradó éjszaka. Michael Myers, a mániákus gyilkos ekkor tör ki az elmegyógyintézet falai közül, hogy visszatérjen egykori rémtettének színterére. A maszk mögé rejtőző, bomlott agyú férfi útját halottak szegélyezik. John Carpenter időtálló klasszikusa kellő mennyiségű borzongást nyújt minden korosztály számára.

Sikoly
színes, amerikai thriller, 107 perc, 1996

Sidney (Neve Campbell) tinédzserként száll szembe szorongásaival. Anyját csupán néhány hónappal ezelőtt gyilkolták meg, apja csak az üzletnek él, mit sem törődik lányával; sőt még barátja is örökös feszültségben tartja a ...
Tovább Szólj hozzá

film halloween family démon história filmajánló scream kísértet sikoly ghostbusters addams family szellemírtók conjuring addams beetlejuice the conjuring démonok között

2016. okt 22.

'56 a magyar filmművészetben

írta: Gál Bence Balázs
'56 a magyar filmművészetben

60 éve már, hogy a magyar nemzet kimondta, elég volt. Az ünnepre való tekintettel ebben a posztban összegyűjtöttem, a teljesség igénye nélkül, azokat az alkotásokat, amelyek vagy az eseményekkel, vagy az azt követő megtorlás időszakával foglalkoznak, vagy elmesélnek egy nagyon emberközeli történetet a háttérben a forradalommal.

Szabadság, Szerelem
színes, magyar filmdráma, 114 perc, 2006

1956. Magyarország csupán egy kis csatlósállam a szovjet blokkban, de nagyhatalom is: vízilabda-válogatottja verhetetlen. A pólós srácok a vasfüggöny mögött is az élet császárainak érzik magukat; élvezik a sikert és a lányok rajongását, magabiztosak és összetartók. Eddig egyetlen egyszer veszítettek: 1955-ben, amikor egy moszkvai ...

Tovább Szólj hozzá

film magyar 1956 szabadság szerelem forradalom művészet 23 60 október filmművészet szabadságharc 2016

2016. okt 17.

10 dal, ami ráhangol a munkára

írta: Gál Bence Balázs
10 dal, ami ráhangol a munkára

Szeretnék megosztani veletek 10 dalt a gyűjteményemből, ami igazán rá tud pörgetni a munkára.

1. Little Big - Give Me Your Money

2. Brains - All Eyes On Me

3. Die Antwoord - Baby's On Fire

4. The Lonely Island - Finest Girl

5. Kanye West - Black Skinhead

6. Ginuwine - Pony

7. Skrillex & Rick Ross - Purple Lamborghini

8. Ricky Martin - Livin' La Vida Loca

9. Brains - Superheroes

10. Edward Maya - Universal Love

Tovább Szólj hozzá

2016. okt 15.

Az energiaital fogasztás

írta: Gál Bence Balázs
Az energiaital fogasztás

A veszélyektől az előnyökig

Veszélyek:

  • Szívroham: Akik valamilyen szívpanasszal küzdenek, azoknak ajánlott tájékozódni arról mennyi koffeint fogyaszthatnak, mert az energiaital felpörgeti a szívet, ami szívrohamhoz vezethet.
  • Fejfájás, migrén: Ha túl sokat fogyasztunk energiaitalt, majd hirtelen leállunk vele, koffeinelvonási tünetekhez vezethet.
  • Insomnia: Túl sok energiaital álmatlansághoz vezethet.
  • Kettes típusú cukorbetegség: A magas cukortartalmú energiaitalok kifáraszthatják az inzulintermelő sejteket, és ez cukorbetegséghez vezethet.
  • Függőség
  • Hányás: Túl sok energiaital hányáshoz vezet, ami kiszáradáshoz, rendszeres hányás pedig szétmarhatja a fogakat és a nyelőcsövet.
  • Allergiás reakciók az energiaital valamelyik alkotóelemére
  • ...
Tovább Szólj hozzá

veszély ital hell energia redbull energiaital red bull monster előny burn watt oxxo

2016. okt 13.

10 infó a Zsivány Egyes - Egy Star Wars történethez

írta: Gál Bence Balázs
10 infó a Zsivány Egyes - Egy Star Wars történethez

Idén decemberben új Csillagok háborúja filmmel ajándékoztatja meg a nagyérdeműt a Disney és a Lucasfilm. A poszterre tekintve felmerülhet a mozinézőben a kérdés, hogy hol van Luke Skywalker vagy az Ezeréves Sólyom. Ebben a posztban összegyűjtöttem a legfontosabb infókat, amik elengedhetetlenek ahhoz, hogy ne csak a keményvonalas rajongók tudják élvezni a filmet.

1. Ez a film a 3. és a 4. Star wars film között játszódik időrendben, egy olyan időszakban, ahol még a Birodalom uralkodik a galaxis felett.

2. A filmben a lázadók egy kicsiny csoportja megpróbálja megszerezni a 4. és 6. részekben látott szuperfegyver, a Halálcsillag terveit.

3. A film főhőse, Jyn Erso, a birodalom foglya. Miután a lázadók megszöktetik, Jyn megtudja, hogy ...

Tovább Szólj hozzá

2016. okt 12.

A világ leggyorsabb idiótája

írta: Gál Bence Balázs
A világ leggyorsabb idiótája

The Flash - A villám 3. évad eddig

*Spoiler Veszély*

Főhősünk az előző évad végén önző döntést hozott. Visszautazott az időben, és megmentette az anyját az Inverz-Flash karmai közül. Ezzel a tettével létrehozott egy alternatív valóságot, ahol élnek a szülei. Tovább nem is részletezném a dolgokat, mindenki járjon utána maga, én csak jól megkritizálom a látottakat.

Nagyon jó döntésnek tartom, hogy meg merték ezt lépni. A Flash eddig is huncutkodott az idővel, kisebb dolgokat megváltoztatott, de ilyen súlyosan még nem nyúlt bele a kontinuitásba. Végre láthattuk, mi történik akkor, ha egy hős, aki nem mellesleg a világ leggyorsabb embere, önző. Mások isszák meg a levét. A Villám kapcsolati hálója teljesen a feje tetejére áll. Itt sem részletezek, mert nem ...

Tovább Szólj hozzá

flash kritika sorozat képregény villám szuperhős évad szélvész skarlát

süti beállítások módosítása